Ilyen volt az EXOS 2018 edzőképzés

NÉHÁNY NAPJA FEJEZŐDÖTT BE AZ EXOS PERFORMANCE MENTORSHIP PHASE 1. TANFOLYAM BUDAPESTEN, A SPRINGDAY HEALTH CLUB-BAN 

A Pure Sports szervezésében idén újra Budapesten jártak az EXOS oktatói, hogy világszínvonalú tudásanyagukat megosszák a magyar edzők kis csoportjával.

A képzés négy napja elméleti és gyakorlati elemeket tartalmazott, a teljesítményfokozás minden aspektusát érintette. A hallgatók nemcsak elsajátíthatták az EXOS elméleti alapjait, hanem ki is próbálhatják azt az egységes rendszerbe integrált tudásanyagot, amely a világ legjobb sportolóinak teljesítménye mögött áll.

Megismerhették a filozófiát és azt a “know-how”-t amivel Mark Verstegen és csapata a világ top ligáinak erőnléti felkészítését biztosítja. 

A képzést John Stemmerman, az EXOS teljesítményfejlesztésért felelős alelnöke tartotta egy magyar szinkrontolmáccsal. 

A RÉSZTVEVŐK AZ ALÁBBI TÉMÁKRÓL SZEREZHETTEK ISMERETEKET

 • EXOS edzésrendszer
 • Prehab és stabilizációs, mobilizációs, korrekciós gyakorlatok
 • Plyometria
 • Felgyorsulási képesség
 • Gyorsaság és gyorsaságfejlesztés irányváltások mellett
 • Rotációs erő és rotációs robbanékonyság fejlesztése
 • Energiarendszerek fejlesztése
 • Regeneráció
 • Táplálkozás
 • Teljesítmény tesztelési protokollok
 • Funkcionális Mozgásminta Szűrés

A résztvevők több országból érkeztek és különböző szakterületeket képviseltek. Volt köztük röplabda, karate, hegymászás, labdarúgás, de volt személyi edző, atléta és néptáncos hallgató is. 

Nézzük, mi is történt! Rövid beszámolónk következik a résztvevők tükrében.

AZ EXOS PERFORMANCE MENTORSHIP MAGYARORSZÁGON LEGINKÁBB AZ ÉLSPORTOLÓK EDZŐI KÖRÉBEN VÁLIK EGYRE NÉPSZERŰBBÉ

Az idei esemény során az is napvilágra került, hogy a rendszerbe foglalt információcsomag nem csak a versenysportban hasznosítható, hanem a személyi edzők számára is fontos tudásanyagot ad.

A SZEMÉLYI EDZŐ

Kirschner Éva személyi edző kizárólag egészségmegőrző területen dolgozó, szabadidősporttal foglalkozó szakember kiemelte, hogy az információmátrix, amit a képzés során kapnak a hallgatók, segít abban, hogy mindenki kidolgozza a saját módszertanát, saját vendégkörére adaptálhatja a tanultakat.

“A személyi edzők életének ugyanolyan fontos része a továbbképzés, mint egy labdarúgó edző vagy kézilabda edző életének. Egyrészt maga a szakma fejlődik, egyre többet tudunk az emberi test visszajelzéseiről, amit az edzésingerek hatásaira adott visszajelzések, és ezzel lépést kell tartanunk – de ez csak az egyik része. Van egy nagy különbség a szabadidősport és a teljesítménysport között edzői oldalról. A mi területünkön fenn kell tartanunk a vendégeknek azt a motivációját, a kedvét, hogy edzeni is akarjanak.” Mondta Kirschner Éva.

Edzőtermi gyakorlat az EXOS képzésen, Budapest 2018
Edzőtermi gyakorlat az EXOS képzésen, Budapest 2018

AZ OKTATÓ

John Stemmerman nem először repül Budapestre az Egyesült Államokból, hogy elhozza a magyar edzők számára a legkorszerűbb teljesítményfejlesztés-tudásanyagot. 

Budapestet egyik kedvenc helyének tartja. Örömmel tölti el, ahogy egyre jobban eligazodik itt, és ahogy egyre jobban belelát a magyarok fitnesz, edzés és teljesítménnyel kapcsolatos hozzáállásába is. 

A különböző sportágak képviselőivel érdekes beszélgetések bontakoznak ki az edzői módszerek alkalmazásáról, amelyekkel az edzésképzés tudástára is gazdagabbá válik.

A KARATE SZAKEDZŐ

Orehovszki Zoltán karate szakedző, erőnléti edző a képzés során szerzett ismeretek közül az egységes rendszerben gondolkodást, a szemléletmód váltást, az edzés során az egészség megőrzésére és a sérülések elkerülésére figyelést emelte ki. 

Zoltán szerint ezek jelentős szempontok, amelyekre az EXOS képzés kiemelt hangsúlyt helyez a professzionális sportolókat felkészítő edzők számára.

EXOS elméleti képzés, Budapest 2018
EXOS elméleti képzés, Budapest 2018

A KÉPESSÉGFEJLESZTŐ EDZŐ

Kürtösi Zsolt képességfejlesztő edző a gyorsaságfejlesztő, az erőfejlesztő gyakorlatsorokat emeli ki, amelyek által a kezdőtől a professzionális szintig felépített tudást foglal rendszerbe az EXOS képzés. 

Kiemelte még azt is, hogy a képzés rendszerben gondolkodásra tanít, új nézőpontokat ad az edzőknek. Ez hosszú távon rendkívüli hatékonyságot ad az edzői munkának és ezáltal a sportolók teljesítményének.

A Pure Sports évente szervez EXOS képzést Budapesten. Orbán Zsolt, a Pure Sports vezetője így nyilatkozott a képzésről:

“Edzőként magam is elvégeztem az EXOS Performance Mentorship 1. és 2. részét is. Mint edzéskultúra és a teljesítményfejlesztés iránt elkötelezett szakember, örömmel tölt el, hogy egyre több edzőhöz sikerül eljuttatni ezt a világszinten is egyedülálló, rendszerbe foglalt tudáshalmazt. Az EXOS az, ami által az edzők már meglevő ismeretei új értelmet nyernek, egy vadonatúj rendszerbe rendeződnek és új megvilágításba kerülnek. Ezek teszik lehetővé a szemléletmód váltást, ami alapján az edzők irányításával mind a versenysportolók, mind a szabadidő sportolók új módon hozhatják ki a bennük rejlő lehetőségeket.”

A felvételek a budapesti Springday Health Club-ban megtartott EXOS Performance Mentorship Phase 1 képzésen készültek 2018. november 16-án. 

A Pure Sports évente szervez EXOS képzést Budapesten. A Phase 2 megtartásának lehetősége is terítéken van Budapesten, ennek megszervezése az érdeklődők visszajelzése alapján dől majd el.

fotó: Takács Orsi