5 pontban az EXOS táplálkozási irányelveiről

MI AZ EXOS-NÁL AZ EGYSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS HÍVEI VAGYUNK. ÚGY GONDOLUNK AZ ÉTKEZÉSÜNKRE, MINT ENERGIABEVITELI LEHETŐSÉGRE. AZÉRT TÁPLÁLKOZUNK, HOGY TELJESÍTSÜNK, HOGY FELÉPÜLJÜNK, HOGY GYŐZZÜNK – SPORTBAN, ÉLETBEN EGYARÁNT.

A testet és az elmét magas szinten feltölteni csak tervezetten lehet, minőségi táplálékkal és megfelelő hidratálással. De a teljesítménycélon túl, a táplálkozás egy sokkal nagyobb értelmet nyer, amikor később felidézed az emlékeidet és az emberi kapcsolatokat, amelyeket az asztal körül létesítesz.

Ez a megközelítés nem egy szigorú szabályrendszerről szól, hanem inkább arról, hogy olyan módon tervezd az étkezésedet, hogy az a tested fejlődését támogassa, a céljaidnak megfelelően.

Ételünk, italunk és kiegészítőink céljainkat és szükségleteinket támogatják. Szokásaink, vérképünk és személyes kívánságaink segíthetik a dietetikusokat abban, hogy személyre szabott terveket készítsenek számunkra.

Az emberek szükségletei változóak, ezért az EXOS egy öt pontból álló irányelvet állított össze, ami a dietetikusokat segíti az egyedi étkezési tervek összeállításánál. Ezeket az irányelveket kutatási eredményekre, pszichológiai gyakorlati tapasztalatokra, szociológiai adatokra és étkezésfiziológiai ismeretekre alapozzák. Mi az irányelvek lényege? Itt összefoglaljuk:

ELSŐ TÁPLÁLKOZÁSI IRÁNYELV: RÓLAD SZÓLJON!

Az étkezés személyes. Úgy állítsd össze étkezési tervedet, hogy az támogassa a testedet, céljaidat és kívánságaidat. Alkalmazd ezeket a stratégiákat, hogy a legjobbat tegyék veled, és hogy a legjobban elérd a céljaidat. Három kulcs a sikerhez:

1. ISMERD MAGAD!

Légy tudatában a céljaidnak, szokásaidnak és egyedi fiziológiádnak, hogy ez alapján finomhangold az étkezési tervedet.

2. TERVEZD ÍZLETESRE!

Saját étkezésednél te magad vagy a mesterszakács, építsd fel étkezésedet a megfelelő alapanyagokból a megfelelő mennyiségben.

3. TÁPLÁLD AZ ÁLMAIDAT!

Válassz olyan ételeket, amelyek a személyes céljaidat és ízlésedet támogatják.

MÁSODIK IRÁNYELV: ÉTKEZZ TUDATOSAN!

A tudatos étkezés arról szól, hogy a tested, a lelked és a szellemed táplálásának céljával ülsz asztalhoz. Az étel egy eszköz arra, hogy létrehozd önmagad legjobb változatát. 

Légy tudatos ételeid kiválasztásában, ízlelj meg minden morzsát és minden pillanatot, amit másokkal megosztasz. Három kulcs a sikerhez:

1. KÉSZÜLJ TUDATOSAN!

Tarts szünetet és gondold át, céljaidból kiindulva, hogy mit fogyasztasz el.

2. TALÁLJ EGYENSÚLYT!

Arra törekedj, hogy az esetek 80 százalékában jól étkezz.

3. GYAKRAN ÉTKEZZ EGYÜTT MÁSOKKAL!

Találj alkalmat arra, hogy barátokkal és családdal együtt örülj az ételeknek.

HARMADIK IRÁNYELV: TÁPLÁLD MAGAD A HATÁSÉRT!

Számunkra a minőségi élelmiszer fogalma folyamatosan fejlődik, együtt a kutatások eredményeivel. 

Az étel kiválasztásánál egyszerűségre, természetességre és minimális feldolgozottságra törekszünk. Válassz felelős gazdaságból származó alapanyagokat, tápláló és kényeztető zöldségeket és gyümölcsöket, húst és halat, magvakat és teljes kiőrlésű gabonákat.
Négy kulcs a sikerhez:

1. TÁPLÁLD A SZUPERERŐD!

Töltsd meg tányérodat ételekkel, amelyek segítik a tested feltöltését, felépítését, védelmét és prevencióját.

2. TÖLTSD FEL MAGAD SZÍNEKKEL!

Készíts erőt adó ételeket változatos és tápláló zöldségekből és gyümölcsökből.

3. TÖLTSD KI A HÉZAGOKAT!

Nem könnyű az összes tápanyagot kizárólag étellel bevinni. Ha valami hiányzik, egészítsd ki okosan.

4. HOZD KI A LEGTÖBBET AZ ERŐFESZÍTÉSEIDBŐL!

Edd és idd a megfelelő dolgokat edzésed előtt, alatt és után.

NEGYEDIK IRÁNYELV: CÉL A FENNTARTHATÓSÁG!

Tartsd fenn energiaszintedet, emeld hangulatodat, és támogasd a metabolizmust hidratálással és táplálással a teljesítményed érdekében. 

Konzisztens bevitellel eléred a táplálékigényed feltöltését, az energiaszinted kiegyensúlyozását és jobban tudsz fókuszálni. Három kulcs a sikerhez:

1. ÉBREDJ ÉS ÉTKEZZ!

Első étkezésed ideje legyen az ébredést követő 30 percen belül.

2. EGYENLETESEN OSZD EL!

Étkezéseid és az étkezések közötti falatkák idejét egyenletesen oszd el a nap folyamán.

3. MARADJ HIDRATÁLT!

Válassz olyan italokat, amelyek a testet és az agyat is hidratálják.

ÖTÖDIK TÁPLÁLKOZÁSI IRÁNYELV: FALD FEL AZ ÉLETET!

A sütőben készülő étel illatával, a friss zöldség a ropogósságával, az étel arra emlékeztet minket, hogy visszatükrözzük, ízlelgessük az itt-és-most-ot. 

Válasszunk olyan ételeket, amelyekkel ünnepeljük az emlékeket, felerősítjük a tapasztalatokat, és összehozzuk az embereket. Három kulcs a sikerhez:

1. PRÓBÁLJ KI ÚJ DOLGOKAT!

Kezdj étel-kalandba, fedezz fel, tapasztalj és tárj fel új étkeket.

2. EMELD POHARAD!

Ünneplésre mindig adódik alkalom, találd meg a sajátodat.

3. IDÉZD FEL A JÓ IDŐKET!

Engedd, hogy az étel emlékeztessen téged a kivételes alkalmakra, emberekre és helyekre.

Mindannyian munkafolyamatban vagyunk, egy étkezési tervnek alkalmazkodnia kell a változó szokásainkhoz, szükségleteinkhez és céljainkhoz. 

Hogy folytasthasd a cél felé haladást, fontold meg egy tapasztalt, jegyzett dietetikus felkeresését, aki monitorozni tudja tápláltságod szintjét, és megmutatja, épp hol tartasz céljaid elérésében.

Ha edzőként ügyfeleidnek az EXOS táplálkozási irányelvei szerint segítenél céljaik hatékonyabb elérésében, ha még jobb szakemberré szeretnél válni, gyere el az EXOS Performance Mentorship Phase 1 képzésre idén novemberben Budapesten. További részleteket itt találsz: https://www.facebook.com/events/1789377487831018/