Orvosként segítsd az idősebb betegeidet, hogy komolyan vegyék a mozgást!

JÓ HÍRÜNK VAN: AZ IDŐSEBBEK KÖRÉBEN RENESZÁNSZÁT ÉLI A FITNESZ

Az American College of Sports Medicine által rangsorolt 20 fitnesz trend közül ez a negyedik legnépszerűbb 2019-ben. 

Ezzel szemben a United Health Foundation 2019-es szenior orvos egészségügyi beszámolója szerint az elhízás és a diabétesz előfordulásának aránya 36%-kal nagyobb a fiatalok körében a 15 évvel korábbihoz képest. Ez azt jelenti, hogy amennyiben ők most azonnal elkezdenek sportolni, az is inkább reaktív hozzáállás mint proaktív.

AZ IDŐSEBBEKNEK MOZOGNIUK KELL – NINCS EBBEN SEMMI TITOK

Ezt tudják ők is, és orvosaik is tudják. De ez sajnos kevés ahhoz, hogy korosztályukban kialakuljon és szokássá váljon napi szinten a testmozgás. 

Az, hogy egyetértően bólogatnak a rendelőben, nem jelenti azt, hogy mindent tudnak ahhoz, hogy a fitnesz a mindennapjaik részévé tehessék, amint kilépnek az ajtón.

Ahelyett, hogy orvosként csak bátorítod a fizikai aktivitást, egy kifejezett akciótervet kell biztosítanod a páciensek számára.

Aggódni azért nem kell, mert ez nem azt jelenti, hogy személyi edzőjükké kell válnod. Elegendő, ha az alapokat leteszed és a megfelelő irányba tereled őket. Itt érdemes kezdeni.

ORVOSKÉNT VEDD ÉSZRE, HOGY MI A LEGFONTOSABB A BETEGEK SZÁMÁRA

Gondolj arra, hogy akik eddig megvoltak a testmozgás rutin nélkül, mitől éreznék azt, hogy ezen azonnal változtatniuk kell? Ezt kellene Neked, az orvosnak valahogy kitalálnod: hogy mi az, ami igazán fontos számukra. 

Aztán meg azt kell részletesen előadnod, hogy hogyan fog ez a gyakorlatok elvégzésével megvalósulni. Így formálhatod át azt, amit most a fitneszről gondolnak.

Néhány ember nem érti meg pontosan, hogy a testmozgás célja az, hogy elősegítse a napi életvitel tevékenységeit, fejlessze a mozgást, és csökkentse a sérülésveszélyt - mondja Stephanie Sporko, gyakorlat fiziológus és klinikai koordinátor, a Wilfred S. Cameron Wellness Centerben, ami egy az EXOS által vezetett klinikai fitnesz központ

Az orvos rávilágíthat arra, hogy az alacsony intenzitással végzett mozgás is lehet eredményes, nem csak az intenzív intervall edzések és boot-camp stílusú edzések hoznak változást. 

VALERIE HARVEY EGY IDŐS NŐ, AKI SOHA NEM JÁRT EDZŐTEREMBE ÉS SOHA NEM ÉLT AKTÍV ÉLETMÓDOT

Túl két csípő beültetésen, két gerincműtéten és mellrákon, nem volt arról meggyőződve, hogy készen áll a testmozgásra, vagy hogy az edzőteremben számára is van hely. 

A legutóbbi, hat hónapig tartó kórházi kezelése során krónikus tüdőbetegséget diagnosztizáltak nála, és oxigénpalackra lenne szüksége nappal és éjjel is.

Ez volt az a pont, ami megmozdított benne valamit, ami elég volt ahhoz, hogy elfogadja az ötletet, és csatlakozzon egy fitnesz központhoz.

Még nem jött el az ideje – mondta. Győzni akart.

A lehetőség, hogy csökkentheti az oxigénpalacktól függőséget és továbbra is folytathatja a megszokott életét a betegségek ellenére –  eléggé motiváló volt. 

Úgy döntött, most jött el az életmódváltás ideje, és az orvos utasítása szerint ellátogatott a Wilfred R. Cameron wellnessközpontba.

A MEGFELELŐ INTÉZMÉNY KIVÁLASZTÁSÁN MÚLIK

Amint gondolkodóba ejted az idős betegeidet, hogy “Igen, biztonságosan edzhetek, és nem, nincs túl késő", nem akarod letörni a motivációjukat azzal, hogy elküldöd őket egy nagy edzőterembe, ahol senki nem érti az ő szükségleteit és érzékenységét. 

Mint például Harvey, aki a sérülésektől retteg vagy kívülállónak érzi magát. Lehet, hogy önbizalomhiánnyal küzd, cinikus a hozzáállása, mert kételkedik abban, hogy egy edzésterv beiktatása az életének ebben a szakaszában, bármit is segíthet.

Az idős betegek a sérülés veszélyétől is félhetnek - állítja Stephanie Sporko, gyakorlat fiziológus és klinikai koordinátor

De amennyiben a szeniorok érzik, hogy törődnek velük a fitneszteremben, és nem azt érzik, hogy mélyvízbe kerültek, jó eséllyel visszajárnak majd oda. 

Debbie Roytas az intézmény vezérigazgatója elmagyarázta, miért szerveznek négy üdvözlő találkozót az új vendégekkel, hogy jobban megismerhessék őket.

Ezt követően speciális programokat alakítunk ki szolgáltatásokkal, amelyek megfelelnek a szükségleteiknek - mondja Debbie Roytas az intézmény vezérigazgatója

Harvey korábban nem érezte sem komfortosan, sem magabiztosnak magát az edzőteremben, és ezek a találkozók nagyban segítették őt abban, hogy átlendüljön nehézségeken és szokásává vált az edzés. 

Egy év telt el azóta, és Harvey még ma is rendszeresen lejár az edzésre. Nincs szüksége oxigénpalackra, és járókeret nélkül, kényelmesen elsétálgat otthonában és környezetében.

AZ ORVOSAIMAT IS ÁMULATBA EJTI A FEJLŐDÉSEM - MONDJA HARVEY

De nem a hirtelen támadt testmozgás iránti vágy az, ami miatt visszajár a terembe. Úgy beszél róla, hogy ez egy szeretet-gyűlölet kapcsolat ami továbbra is nagyon új számára, amit azért szeret, mert látja az előnyeit. 

Ha a személyzet nem tette volna meg a lépéseket annak érdekében, hogy kényelmesen és otthonosan érezze magát a teremben, valószínűleg nem akarna nap mint nap visszajárni oda.

Fontos, hogy olyan fitnesz létesítményhez irányítsd a pácienseket, amelyben megbízol, és ahol tudod, hogy ott személyesen minden emberre egyenként odafigyelnek. 

Ha ilyen létesítmény nem létezik a közeledben, lehet, hogy elgondolkodhatsz azon, hogy magad töltöd ki ezt az űrt a piacon. A klinikai fitneszközpont egy új bevételi forrás az egészségügyi rendszerben, és lehetőséget ad ügyfeleid teljes körű kiszolgálására.

ÉPÍTS BIZALMAT ÉS MARADJ RÉSZESE!

Az utánkövetés fontos.

Ha tudják, hogy az orvosuk is ismeri az edzésprogramjukat, az idős betegek biztonságban érzik magukat, és ez az egészségükre jó hatással lesz - vallja Stephanie Sporko, gyakorlat fiziológus és klinikai koordinátor

Fontos számukra, hogy az edző értse az ő egészségügyi állapotukat és az orvosuknak is tudomása legyen arról, amit az edző tervez számukra, és beavatkozhat ahol szükséges, hogy javítson azon. 

Amint ezen a szinten a kommunikáció megtörténik, nem csupán a páciens kap nagyobb figyelmet. Az a tény, hogy az orvos is részese a folyamatnak, a terv szigorú megvalósítására bátorítja őket, és a bizalmat is alátámasztja.

Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Harvey nem hagyta abba az edzést. A rendszeres vizsgálatok során az orvos mindig rákérdez az edzésre is, és további gyakorlatokat javasol amelyeket beépíthet a rutinba. 

Mindeközben a fitnesz személyzet is tájékoztatva van az egészségi állapotáról. Amikor a vérnyomása magasabb volt, a klinikai koordinátora a wellness központból felajánlotta, hogy felhívja az orvosát és kér egy időpontot.

Egy kereskedelmi edzőteremben a személyzet üdvözli a vendéget, és megkérdezi, hogy milyen napja van. De nincs olyan felelőssége, hogy nyomon kövesse vagy kommunikáljon a vendéggel miután a teremből kilépett. 

A gyógyászati fitnesz központok másképp működnek, ők szoros kapcsolatot építenek ki az orvossal és több alkalommal találkoznak a vendéggel, hogy meghatározhassák, pontosan mire van szüksége.

AZ ORVOS FOKOZATAI, DIPLOMÁI ÉS JOGOSULTSÁGAI FONTOSAK

Legalább ugyanolyan fontos az edzők és a koordinátorok szerepe akik beszélnek veled és az edzéstervet a páciens fejlődésének megfelelően alakítják. 

A szenior beteg fitnesz kalandja veled, az orvosával kezdődik. Rutinná akkor válik, ha vannak partnereid, akikben megbízol, és akik beleteszik a munkát, hogy egy olyan élményt alakítsanak ki a páciens számára, amitől az elgondolkodik, hogy miért is nem kezdte el az edzést sokkal korábban.