Ilyen lesz egy intézményi fitnesz létesítmény 2022-re

AZ ELMÚLT ÖT ÉV SORÁN HATALMAS VÁLTOZÁSOK TÖRTÉNTEK A FITNESZIPAR TERÜLETÉN

De a butik fitnesz, a viselhető eszközök és az online edzés előretörésével a felhasználók nem feltétlenül lettek fittebbek vagy egészségesebbek mint azelőtt voltak. 

De milyen lesz egy edzőterem a közeljövőben? 

“A tagok támogatást keresnek és iránymutatást, egy hozzáférhető formában, ami megfizethető, és ez az, ami sok teremnek nem az erőssége – egyszerűen nem állítják rá az embereket a sikerre.” - mondja Kevin Elsey, az EXOS teljesítmény innováció csapatának alelnöke. 

“A környezetnek kell fejlődnie, olyanná, ami feltölt, és lehetővé teszi a tagoknak, hogy a kihozzák magukból a legjobbat – egészség és teljesítmény szempontjából is.”

ITT VANNAK A LEGFONTOSABB TRENDEK, EZEKRE FIGYELJ A KÖVETKEZŐ 5 ÉVBEN, HA LÉPÉST AKARSZ TARTANI

MINDENHOL “EDZŐTEREM”

“A létesítmények nem várhatják el a tagoktól, hogy elkötelezettek legyenek és elérjék a céljaikat heti két edzés által,” mondja Elsey. “Több fitnesz terem digitális platformon keresztül nyújt 0-24 hozzáférést az edzéstervhez, eszközökhöz, tartalmakhoz, és táplálkozási tanácsokhoz, amiket bárhol elérhet a felhasználó.”

HOGYAN SEGÍTHET AZ EXOS, HOGY RÁTALÁLJ AZOKRA AZ EDZŐKRE, AKIKRE SZÜKSÉGED VAN?

“A fitnesz nem légüres térben létezik. Hozzáállás, táplálkozás, mozgás és felépülés, ez a teljesítmény négy alappillére, de a legtöbb edzőterem csak a mozgásra koncentrál. Ha valaki jobban alszik vagy táplálkozik, az jobban is fog mozogni, így a teljesítménye is jobb lesz.” - Kevin Elsey, az EXOS teljesítmény innováció csapatának alelnöke

Egy jó dietetikus a csapatban alapot adhat az ügyfélnek arról, hogy az étel hogyan látja el energiával az emberek életét. És ezzel egy új bevételi forrást is létesít. Továbbá, az edzők is egy új, sokrétűbb szerepkörben tűnhetnek fel.

Egyre több edzőből lesz egészségtréner, ebben a kettős szerepkörben dolgozhat együtt az ügyfelekkel, akik fittebbé / egészségesebbé szeretnének válni – és azokkal is, akik még nem hozták meg ezt a döntést, mondja Bob Boone, a Medical Fitness Association elnök-vezérigazgatója. 

“A coaching segíti az embereket a felkészülésben és végigkíséri a változni akarás felé vezető lépcsőkön.” Cserébe viszont egyre több alkalmazott fog lejárni a terembe.

AZ EDZÉSTERVEK EGYEDIBBEK LESZNEK

“Minél személyre szabottabb egy megoldás, annál hatásosabb az eredmény. Szóval amikor betekintést kínálsz az összes információhoz, amit a vendég összegyűjtött mindenféle forrásból – használati eszközök, edzési kellékek, vagy akár saját naptárja – és elmagyarázod, hogyan sajátítsa el és tegye egyedivé az élményt, akkor látod meg az adatok valódi hasznát,” - mondja Elsey.

A TEREM FIZIKAI KORLÁTAINAK KITERJESZTÉSÉVEL AZ ÜGYFELEK 0-24 HOZZÁFÉRÉST KAPNAK A TARTALMAKHOZ

A fitnesz létesítmények egyre több rendszert fognak alkalmazni, hogy rögzíthessék az összes lehetséges információt, feldolgozzák azokat és kivitelezhető programokat állítsanak össze az adatok alapján. Az adathalmaz genom és biome tesztekkel és vérelemzési adatokkal egészül majd ki.

“Az adatok halmazának feldolgozásával feloldod az igazi erőt, amivel az egészség fejleszthető.” - mondta Craig Friedman, az EXOS innovációs csapatának elnöke. “Hamarosan ezeket a fitnesz teremben is megkaphatod.”

A BIOMECHANIKAI MÉRÉSEK EGYSZERŰSÖDNEK

Ahogy a technológia fejlődik, a fitnesz létesítmények egyre gyakrabban használják majd a biomechanikai adatokat. Jelenleg a mobilitás és a stabilitás gátjainak monitorozása – ami a teljesítményt befolyásolhatja és sérüléshez is vezethet – most még idő és forrásigényes.

“Az új rendszerek – markerless biomechanics capture a nevük – a kamerákat használják arra hogy az adatokat sokkal könnyebben és akadálymentesen begyűjtsék.” - mondja Friedman.

Egyre több létesítmény választja majd, hogy beruház ilyen rendszerekbe, különösen azok, amelyek egy edzettebb közönséget szolgálnak ki.

A GÉPEK OKOSABBAK LESZNEK

A létesítmények alaprajzába még több nyitott tér kerül majd, beltérben és kültérben is – hogy még több mozgásra, ingyen súlyokra, funkcionális tréningre, személyi edzésre nyújtson lehetőséget - állítja Friedman.

Ugyanakkor lassan kikopnak a régi típusú lapsúlyos gépek, helyüket felveszik a pneumatikus és robotikás motorizált ellenállásos lehetőségek. 

Ezek a gépek könnyedén alkalmazkodnak bármilyen ügyfélhez, egy sokkal életszerűbb vagy teljesítmény orientáltabb mozgás lehetőségét kínálva a hagyományoshoz képest, sokkal hatékonyabbak, azonnali visszajelzést adnak bizonyos esetekben. 

“Ez is a még további perszonalizálás irányába mutat.” teszi hozzá Friedman.

A TECHNOLÓGIA FEJLŐDÉSÉVEL A FITNESZ KÖZPONTOK EGYRE TÖBB BIOMECHANIKUS ADATOT HASZNÁLNAK FEL

Az elavult, hagyományos gépek átadják a helyet a nyitott térben zajló, sokkal életszerűbb, teljesítményalapú edzéseknek.

A FITNESZ KÖZPONTOK A KLINIKÁK SZERVES RÉSZEIVÉ VÁLNAK

A klinikai fitnesz központok – olyan edzőtermek, amelyek gyógyászati központokhoz tartoznak (80%-ban kórházi tulajdonban vannak), amelyek a megelőzésre és a rehabilitációra koncentrálnak, vagy krónikus betegségeket kezelnek – hatalmas fejlődést mutatnak, de még nem érték el a végleges formájukat. 

Minél többet bizonyítanak az eredményeik által, hogy a mozgás egy sokkal eredményesebb és költséghatékonyabb gyógymód a korábban használtaknál, annál fényesebb jövő vár rájuk. És ez az alkalmazottakra is vonatkozik – akik közül most még sokan elhanyagolják saját egészségüket.

“Elkezdjük dokumentálni az eredményeket, és megpróbálunk országos szinten a teljes intézmény hálózatban ismételhető forgatókönyveket létrehozni.” - mondta Bone. “De már most látjuk azt, hogy a gyakorlatilag az összes krónikus betegség esetében a mozgás, a táplálkozás és az egészségmenedzsment egyértelműen kedvező hatással van – a kórházban töltött időre, a gyógyulási kilátásokra, a kezelésre adott reakcióra, a gyógyulási időre és így tovább.”

Itt jelenkezhetsz  a 2019 novemberi EXOS Performance Mentorhip képzésre,  amelynek új helyszíne idén először, a Budapest Műszaki Egyetem.